home - ateliers - kunstenaars - fotos - contact

 
 

Persbericht

Kunstenaars krijgen atelierruimte in Giessen-Woudrichem! 

Giessen, 8 december 2011
Jaap Verhoeven, bekend van het schildersbedrijf met dezelfde naam en het luxe woonwarenhuis aan de Nijverheidstraat 3 in Giessen is, naast deze activiteiten, ook al bekend geworden met zijn succesvolle modeshows op SBS6 waarin mannequins de nieuwste mode showden die gemaakt was van (jawel) gordijnstoffen en materiaal waarmee normaal gesproken woningen worden ingericht.
Mensen die Jaap Verhoeven wat beter kennen zullen ook nu niet verbaasd zijn, want Jaap heeft altijd wat bijzonders; ook nu weer.

Ruime ateliers ter beschikking

Op de eerste etage van het bedrijfspand is al sinds de bouw in 2003 heel veel ruimte onbenut; meer dan 300 vierkante meter. .
“Zonde”,zegt Jaap. Hij loopt al enige tijd met het idee om deze ruimte om te bouwen tot ateliers voor kunstenaars. Na gesprekken met de gemeente en andere instanties blijkt iedereen reuze enthousiast te zijn, maar gebeurd er verder eigenlijk erg weinig.
Pas na een telefoontje met Marcel Vaandrager, voorzitter van de Kunstroute Woudrichem, kwam er schot in de zaak.
Samen met Marcel heeft Jaap zijn idee verder vorm kunnen geven en is er een plan gemaakt om nog vóór de zomer van 2012 een stuk of zeven professionele ateliers te realiseren op de eerste etage van zijn bedrijfspand. 

Compleet ingericht en betaalbaar.

‘Het idee is’, zegt Jaap, ‘om voor de kunstenaar in de regio die nu op een zolderkamertje, slaapkamer of veel te klein en te koud schuurtje beperkt wordt om zijn of haar kunst te maken, de mogelijkheid te bieden om in een professioneel ingerichte omgeving zich volledig ‘uit te kunnen leven’ om kunst te maken. Daar is de kunstenaar en de kunst mee gebaat; en daar gaat het om”.
De geplande zeven ateliers van elk ca. 35 vierkante meter zijn allemaal zelfstandige en afsluitbare units die zijn voorzien van (dag)licht, elektriciteit, verwarming, een vloeistofdichte vloer en alles wat een kunstenaar nodig heeft. Alleen lassen, branden en dat soort activiteiten mogen niet, vanwege de vergunning en de brandweervoorschriften.

Gratis investering

Jaap wil op eigen kosten de verbouwing realiseren, zodat de kunstenaar die een atelier gaat huren niet voor die investering hoeft op te draaien. Wat de huurprijs dan wordt?
Dat weet ik nog niet precies”, zegt Jaap dan. “ga maar uit van een goeie honderdvijftig Euro per maand, plus de verbruikskosten”.
Dat deze maandkosten aanmerkelijk lager zijn dan de huurkosten van een gemiddeld professioneel atelier moge duidelijk zijn.
Jaap: “ik wil en zal er niet rijk van worden, maar dat hoeft ook niet. Ik heb in de afgelopen decennia een goed bedrijf opgebouwd en ik wil, zeg maar, alleen een deeltje van de meerkosten vergoed zien.  Daarnaast; ik wil in de ateliers wel ambitieuze kunstenaars hebben; mensen die het waard zijn om hier kunst te mogen maken; mensen die het er voor over hebben om voor een kleine maandelijkse vergoeding te presteren op kunstgebied! Dat is, zeg maar, ook een uitdaging voor de kunstenaar” 

Opening april 2012

Jaap en Marcel zijn hard bezig met het opzetten van een projectplanning, een architect en overleg met de gemeente Woudrichem om te zorgen dat alles volgens de geldende regels gaat gebeuren. Jaap en Marcel zijn op zich een bijzonder duo: een eigenzinnige ondernemer met wilde ideeën en een dichter/projectmanager die gebruik maken van elkaars bijzondere kwaliteiten. Ze hebben een aantal dingen gemeen, waaronder het absolute geloof dat dit succesvol gaat worden. De openingsdatum is zelfs al bekend: zaterdag 21 april 2012, en dat terwijl er nog geen ‘spijker in de muur is geslagen’! 

Meld je aan!!

Jaap en Marcel komen graag voor een vrijblijvend gesprek in contact met kunstenaars die serieus een atelier zouden willen huren. Marcel: “Nu, aan de voorkant van het hele traject,  kunnen we nog zaken aanvullen en wijzigen aan de inrichting en opzet van de ateliers. Daarom is het belangrijk dat kunstenaars ons hun wensen vertellen waaraan de ateliers moeten voldoen.
Geïnteresseerden kunnen zich tot 12 januari vrijblijvend aanmelden bij Jaap Verhoeven of Marcel Vaandrager via:
jk.verhoeven@verhoeven-giessen.nl of info@marcelvaandrager.nl.
In januari zullen de aangemelde kunstenaars worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst, waarin de plannen verder zullen worden toegelicht en waar,  uiteraard,  voldoende gelegenheid zal zijn om met elkaar van gedachten te wisselen over de te realiseren ateliers en alles wat daarbij komt kijken.
Tot slot Jaap: “Er moeten zich minimaal 4 kunstenaars aanmelden, anders is het voor mij niet haalbaar en is deze een mooie droom niet realiseerbaar”.
Meld je dus vrijblijvend aan!

 
 

home - ateliers - kunstenaars - fotos - contact